Varför går det här inte för sig

11.9.2015

I den offentliga debatten florerar, enligt mig för tillfället alltför många "sanningar" som inte har någon grund rörande offentliga sektorns semesterar. Med anledning av det här vill jag klargöra en del fakta angående semesterbestämmelserna.

För det första har man inom den offentliga sektorn genom tiderna kommit överens om semestervillkoren mellan arbetsgivar- och arbetstagarorganisationerna som ett alternativ till löneförhöjningar. Vid förhandlingsborder har semestervillkoren på arbetsgivarnas initiativ haft en dyr prislapp. Inom den offentliga sektorn är en nedskärning av semestern med åtta dagar en direkt lönesänkning.

Det är också på sin plats att helt kort förklara semesterstrukturen. Enligt semesterlagen har arbetstagaren efter ett års arbetserfarenhet inom branschen rätt till en semester på 30 dagar/år, enligt offentliga sektorns tjänste- och arbetskollektivavtal är det bestämt att arbetstagaren har en semester på 30 dagar/år först då man har arbetat inom branschen i 10 år. Först då arbetstagaren har arbetat inom samma bransch i 15 år stiger den offentligt anställdas semester till den nivå, 38dagar/år, som nu är föremål för regeringens sparåtgärder. Systemet med 38 semesterdagar kan man i någon mån jämföra med att man under åren har "sparat" semesterdagar för att använda i ett senare skede.

I den här diskussionen är det också viktigt att komma ihåg det faktum att arbetstagarna inom offentliga sektorn inte har s.k. pekkasdagar till sitt förfogande som inom vissa branscher gör att det konkreta antalet semesterdagar är 42,5 dagar/år (30 dagar + 12.5 dagar).

Med det här inlägget vill jag på inget sätt inleda en debatt där man ställer olika sektorer och olika yrkesgrupper mot varandra om hur nedskärningarna skulle se ut och vems villkor man borde skära ner. Kocken till den här soppan hittar man på något helt annat ställe än inom arbetstagarlägret. I den här situationen anser jag att det är nödvändigt att föra fram fakta, det känns som om det förs en debatt både i tidningarna och i sociala medier som bygger på fel information.

Kim Berg (SDP)
Tehys huvudförtroendeman
Vasa centralsjukhus